Vajen van den Bosch in On Your Feet! (of: het whitewashen van Gloria Estefan)

Gloria Estefan kennen we allemaal wel. Een muzikale grootheid, geboren als Gloria María Milagrosa Fajardo García op Cuba.
Net zoals over de meeste wereldberoemde muzikanten met een enigszins bijzonder levensverhaal (overigens geen vereiste), is er ook over haar een musical gemaakt, On Your Feet!. Dit najaar zal deze musical in Nederland te zien zijn.
De hoofdrol is, uiteraard, Gloria Estefan. Op Broadway wordt ze al sinds de premiere gespeeld door Ana Villafañe, een Amerikaanse actrice met Cubaanse en Salvadoorse roots. Ook Christie Prades, Gloria in de tour, heeft Latijns-Amerikaanse wortels. Net zoals Gloria, dus.

Goed. Deze musical gaat dus ook in Nederland te zien zijn! Stage Entertainment is druk bezig met casten, en maakte vandaag bekend wie Gloria Estefan zal spelen in de Nederlandse productie.
Vajèn van den Bosch.
Waar zij vandaan komt? Oijen, Brabant.
Begrijp me niet verkeerd: Vajèn is een getalenteerd meisje waar ik van heb genoten in de rol van o.a Sandy in Grease. Ze heeft een dijk van een stem, dat is gewoon een feit.
Maar Gloria Estefan is Latijns-Amerikaans. Misschien kan je je herinneren dat ik een artikel heb geschreven over hoe blank het Nederlandse theater is. Een voorstelling als On Your Feet! is de perfecte gelegenheid om, zoals in de Bodyguard, het podium te geven aan de Latina talenten die in Nederland wonen.
Gloria Estefan is een rol die schreeuwt om een Latina vertolking, maar in plaats daarvan gaat Stage Entertainment voor zo ongeveer het meest blanke meisje van Nederland.
??!!?!!?!!?!?!?!!?!?!?

Er is in Nederland genoeg talent van Latijns-Amerikaanse afkomst. Kies zelf of je het wilt geloven, maar feit blijft dat de kans dat zij rollen als Sandy in Grease minder snel zullen krijgen dan blanke meiden, puur omdat ze niet blank zijn. En dan komt er een rol als GLORIA ESTEFAN, en dan gaat Stage Entertainment alsnog voor de grote, blanke naam. Zo zonde.

Ik word er gewoon een beetje verdrietig van. Dus, Stage Entertainment, zullen we afspreken dat de rest van toch in ieder geval de hoofdrollen, wél de juiste afkomst heeft?
Ik reken op jullie.

Kusjes, Yuki.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s