Indecent Proposal in de Haarlemse schouwburg

Het was ijskoud toen De Zus en ik ons naar Haarlem begaven. Met vrijkaartjes van de buurmannen op weg naar de Haarlemse Schouwburg, naar Indecent Proposal. Met allereerste Soldaat Matteo van der Grijn als hoofdrol, dus genieten zouden we sowieso wel, al is het alleen maar van het uitzicht.

Een theatervoorstelling over David (Matteo van der Grijn) en Daphne (Roos van Erkel). Dit getrouwde stel is zo gelukkig dat je er bijna van moet kotsen. De ene na de andere flirterige opmerking wordt over het podium geworpen en het is meteen duidelijk: deze twee zijn heel gelukkig samen. Samen zijn ze wel gelukkig, maar een groot gemis is er in Davids leven: geld. Het tweetal heeft het niet breed, in tegendeel, en dus vertrekt David naar het casino. Hier ontmoet hij de rijke John (Chris Tates), met wiens geld hij mag spelen. En als David dan wint, zijn we meteen bij de beste scene van het stuk: In uitzinnige blijdschap roept de 35-jarige man ‘doe de dab!’, alvorens hij inderdaad de dab doet. De Zus en ik, waarschijnlijk de enigen onder de 30, gingen als enige stuk.

Die John blijkt echter nogal een gluiperige eikel, en vraagt voor 1 miljoen een nacht door te brengen met Daphne. Waar David meteen weigert, vindt Daphne het eigenlijk niet zo erg, bijna een compliment. En zo geschiedde. Uiteraard lukt het het tweetal niet om, zoals afgesproken, het achter zich te laten, en eindigt het met veel ruzies, veel huilen en veel verdriet.

Het verhaal doet je nadenken: is iemand te koop? Daphne meent zelf ook van niet, maar zodra het realiteit wordt moet ze niet lang twijfelen. Vooral het spel van de acteurs is sterk: je kijkt ruim anderhalf uur naar drie mensen, en het blijft boeiend. Het simpele decor zorgt ervoor dat je echt in de ban blijft van de spelers en niet afgeleid wordt.
Ook de muziek voegt veel toe. Het zorgt voor een spannende opbouw en soms een onbehaaglijk gevoel waar dat nodig is.

Indecent Proposal krijgt 3,5 sterren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s