Samen

Samen – 10 juli 2016 – Amsterdams Theaterhuis – Met Piek van der Kaaden en Gijs Stallinga

Veel kleine theaters in Amsterdam verdwijnen, door de zeer onprettige bezuinigingen (ja, overheid, we hebben het tegen jullie). Gelukkig verdwijnen ze niet állemaal, waardoor wij gister in het Amsterdamse Theaterhuis van de voorstelling ‘Samen’ konden genieten.

‘Samen’ begon als de afstudeervoorstelling van Piek van der Kaaden (bekend van De Jantjes en Soldaat van Oranje). Sinds januari is ze klaar bij Soldaat van Oranje, maar uiteraard heeft ze sinds toen niet stil gezeten.
Ze is aan de slag gegaan en heeft met hulp van Myranda Jongeling en Rowdy Pelgrim de voorstelling aangepast tot waar wij zondag van hebben kunnen genieten.

Twintiger Saar is van het vriendinnetje van Tom, naar, als we het héél plat zeggen, zijn side hoe. Zijn main hoe, dat is kutjournaliste Moniek, met haar kutteckel met wie hij kutkoffie is gaan drinken.
Saar houdt van Tom, dat is duidelijk. Maar houdt hij ook genoeg van haar? Moet ze genoegen blijven nemen met ‘het kiertje’ zijn?

Het is een ontroerende voorstelling. Saar sluit je vanaf moment één in je hart, voornamelijk omdat ze zo herkenbaar is. De manier waarop Saar haar emoties uit, zo doen veel mensen dat. Piek slaat daarmee de spijker op zijn kop. Saar is een lieve, leuke, enthousiaste meid, en je wilt haar gewoon de allerleukste jongen ter wereld geven die haar al zijn tijd geeft. Want dat verdient ze.
Vanzelfsprekend zou zijn dat je dan een hekel hebt aan Tom, die gespeeld wordt door Gijs Stallinga. Dat zou de voorstelling een stuk makkelijker maken. Maar helaas kun je ook in Tom stukken van jezelf herkennen.
‘Wil je een glaasje wijn?’
‘Ja.’
‘Wit of rood?’
‘Ja.’
Tom weet niet wat hij wilt, en ook dat kennen veel tieners en twintigers (en ouder ook nog, helaas). Je wilt het eigenlijk niet, maar toch voel je sympathie voor deze eikel die eens moet leren hoe hij met meisjes om moet gaan.

Maar blijft Saar nou ‘het kiertje’? Dat blijft open (haha). Op het einde houdt Saar een toespraak tegen zichzelf, Tom is verleden tijd, ze gaat allemaal dingen doen die ze zelf wilt doen. Ze gaat naar haar favoriete plek, ze gaat misschien zelfs weer studeren. Yes girl, denk je, eindelijk!
Uiteraard gaat dan de bel.
‘Saar?’
Stilte. Fuck, denkt het publiek. En Saar.
Saar staat op. Het licht gaat uit.

Een mooie, herkenbare, ontroerende, grappige muziektheatervoorstelling. Het is jammer dat hij zo kort is, maar om het verhaal te vertellen is het precies goed.
Hopelijk lukt het ‘Samen’ om in nog meer kleine theaters te staan, want dit is een voorstelling die veel mensen willen en moeten zien.
Vier van de vijf sterren voor deze fijne avond in een bescheiden zaaltje.

Ps. Wil je op de hoogte blijven van Piek? Volg haar hier op twitter, en als PiekvanderKaaden op instagram.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s