Pippin

Pippin – 2 april 2016 – Theater Carré – US National/International Tour
Met: Brian Flores, Aléna Watters, John Rubinstein, Bradley Benjamin en Adrienne Barbeau.

Als heel bijzonder uitbreiding van de Amerikaanse tour, staat Pippin van 9 maart tot 10 april in Theater Carré.

Pippin gaat over, je raadt het al, Pippin, de zoon van Karel de Grote. Hij is op zoek naar iets bijzonders in zijn leven, hij wil iets speciaals doen, maar wat precies, dat weet hij niet. Een coming-of-age musical dus. In zijn zoektocht naar something incredible (tien punten voor jou als je de referentie naar een bekende musical snapt) wordt hij geholpen door Leading Player.

In acte 1 probeert net afgestudeerde Pippin het lege gevoel in hem te vullen door mee te vechten in een oorlog van zijn vader (dit valt pittig tegen). Vervolgens wordt hij actief in de politiek: zijn vader blijkt niet-Katholieken namelijk te vermoorden als ze niet willen bekeren. Pippin is populair bij de boeren en besluit zijn vader te vermoorden. Dat maakt hem dus koning! Pippin en het volk zijn blij.
In acte twee blijkt het koning zijn nogal tegen te vallen. Pippin vraagt Leading Player om zijn vaders dood terug te draaien. Pippin is weer ongelukkig, maar ontmoet Catherine. Ze krijgen een relatie en een jaar lang leeft Pippin een ordinary life. Toch denkt hij dat er meer moet zijn, en vertrekt, Catherine verdrietig achterlatend.
Hij weet niet meer wat hij moet doen om nog bijzonder te zijn. Leading Player probeert hem ervan te overtuigen dat dat spectaculair zelfmoord plegen is, maar Pippin ziet daar op het laatste moment vanaf en gaat terug naar Catherine en haar zoontje Theo.

Waar moet ik beginnen?! Ik kende Pippin totaal niet, dus alles was een geweldige verassing. De cast is echt Broadway-niveau. Een stuk hoger dan de gemiddelde Nederlandse musical, dus. Het was één en al spektakel. Brian Flores was heel ontroerend als Pippin. Pippin is nogal sullig, en weet niet zo goed wat hij met zichzelf en het leven aanmoet. Dit merk je bijvoorbeeld heel goed bij het lied ‘War is a Science’, waar Karel de Grote vlak voor ze op oorlog gaan zingt over hoe je oorlog moet voeren. Pippin komt er steeds te vroeg doorheen, wat heel grappig en ook erg aandoenlijk is.
De Leading Player is eerst heel leuk, maar op het einde (wat ik natuurlijk niet in detail ga verklappen) is ze opeens best wel duister.
Het leukste nummer vond ik ‘Extraordinary’. Pippin woont bij Catherine, en moet wennen aan het gewone leven. Want als je extraordinary bent zoals hij denk je niet aan hoe hoog de composthoop is, maar aan extraordinary dingen!
Ook een hoogtepuntje was het prachtige nummer ‘Time to start living’ van Pippin zijn oma, over dat je moet genieten van het leven. Het publiek mocht namelijk meezingen, de tekst werd geprojecteerd op het toneel. En Adrienne Barbeau complimenteerde ons in het Nederlands!
Ik merkte wel dat Stephen Schwartz, de tekstschrijver van Wicked, ook de tekstschrijver dan Pippin was. Vooral het liedje Kind of woman door Catherine was écht een Glinda-nummer.

Natuurlijk ook nog een vermelding aan het ongelofelijke ensemble dat acrobatische hoogstandjes uitvoerde. Op een gegeven moment waren mensen aan het touwtje springen over een mens? Wat? Ja echt.
Ook het goochelen was heel cool: Ik zal de komende dagen nog wel wakker liggen van het feit dat ze mensen hebben laten verdwijnen van het toneel?!? HOE?!

Pippin is een hartverwarmende voorstelling van ontzettend hoge kwaliteit! Vier van de vijf sterren van Yuki voor deze topproductie.
Broadway aan de Amstel, noemden ze het. Ja, dat was het echt.
Op een gegeven moment houden de boeren in de voorstelling een spandoek vast met ‘Pippin Rules’. Ik kan je zeggen: niks is minder waar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s